Ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) – www.gpma.gr – εν όψει της ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2023/970 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2023, «για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής», αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την προετοιμασία των μελών του και των επιχειρήσεών τους.
Όπως είναι γνωστό, η Οδηγία αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως τον Ιούνιο του 2026.
Η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, σε θέματα όπως:
συστήματα αξιολόγησης θέσεων/ρόλων,
αμοιβών/ανταμοιβών,
διαδικασίες προσλήψεων,
συστήματα reporting (εσωτερικά και εξωτερικά),
διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εργαζομένων.
Ειδικότερα, στον οδικό χάρτη του ΣΔΑΔΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενέργειες προετοιμασίας:
- Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, με τη διοργάνωση εστιασμένων συναντήσεων με μέλη του, εντός Μαρτίου 2025
- Εκτεταμένη έρευνα στις επιχειρήσεις την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2025
- Ανάλυση ευρημάτων, προσδιορισμός προτεραιοτήτων και αναγκών των επιχειρήσεων, με παρουσίαση αποτελεσμάτων την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2025
Ακολούθως, σε συνάρτηση με τον ρυθμό προετοιμασίας του σχετικού νομοθετικού έργου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΑΔΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις του στους αρμόδιους φορείς και θα συμμετάσχει στη σχετική διαβούλευση.
Επιπλέον, και ανάλογα με τις ανάγκες που ενδεχομένως προκύψουν, θα οργανωθούν συναντήσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης με τα μέλη του Συνδέσμου.
Ο ΣΔΑΔΕ, εστιάζοντας στους καταστατικούς του σκοπούς – που περιλαμβάνουν την προαγωγή του θεσμού και του έργου των στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού – παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις και συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας.
Αθήνα, 4 Μαρτίου 2025
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σταματίου